Ziyad ibn Sàlih al-Khuzaí

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ziyad ibn Salih al-Khuzai)
Infotaula de personaZiyad ibn Sàlih al-Khuzaí
Biografia
Mort752 Modifica el valor a Wikidata

Ziyad ibn Sàlih al-Khuzaí (mort en 752/753) fou un general àrab al servei d'Abu-Múslim durant la revolució abbàssida.

Era un dels nakibs d'Abu-Múslim escollit entre els caps àrabs del Khurasan el 747/748. Després de la victòria el 750, Ziyad fou nomenat governador de Bukharà i Sogdiana; va esclafar la revolta dels àrabs de guarnició a Bukharà dirigida per Xarik ibn Xaykh al-Mahrí. (750/751); poc després va dirigir una expedició al territori dels turcs més enllà del Sir Darya, per combatre a l'exèrcit xinès el qual havia atacat Shash (moderna Taixkent) i va lliurar la famosa batalla de Talas en 751 en la que Ziyad va aconseguir un gran triomf sobre el general xinès (d'ètnia coreana) Kao Hsien-chih (juliol del 751); després d'aquesta victòria els xinesos van abandonar l'Àsia central.[1]

El 752 o 753 es va revoltar a Sogdiana contra Abu-Múslim i els seus oficials no el van voler seguir. Ziyad va fugir a Birkath on el dikhan local el va fer presoner i el va enviar a Abu-Múslim que el va fer executar. Sembla que la seva revolta fou instigada pel califa abbàssida que es volia desfer d'Abu-Múslim, i li va prometre el govern de Khurasan s'hi aconseguia agafar-ne el control.

Referències[modifica]

  1. Putz, Catherine. «The Battle That Kept the Chinese Out of Central Asia» (en anglès). The Diplomat, 08-01-2016. [Consulta: 11 setembre 2021].

Bibliografia[modifica]